Feedbacksessie Kromme Rijn

Hieronder volgt een samenvatting van de derde feedbacksessie, deze keer in Utrecht. Deze sessie werd gehouden op Golfbaan Kromme Rijn. Wij willen Kromme Rijn en Thomas in het bijzonder bedanken voor de gastvrijheid! En ook dank aan iedereen die aanwezig was.

Indien u niet aanwezig kon zijn, geen nood. We zullen nog meerdere feedback sessies in het land organiseren.

Deel 1: Introductie door Jeroen Korving (mede-oprichter Leadingcourses.com)

  • ontstaan, geschiedenis en filosofie van Leadingcourses.com (“LC”)
  • uitleg van onze ‘why, how & what’ (zie ook uitlegvideo over ‘golden circle’)
  • verloop bezoekerstatistieken en demografische gegevens van bezoek
  • nabije toekomst en nieuwe ontwikkelingen (zoals realisatie van een nieuwe app en ontsluiten en afrekenen van starttijden in Spanje).

Golfbaan Kromme RijnDeel 2: Vragen en open discussie

Waarom zijn jullie in 2017 zo hard gegroeid?
Deze vraag werd gesteld tijdens de presentatie van de bezoekersstatistieken. Daaruit blijkt dat we in januari 2017 qua bezoekers al hoger zaten dan in de topmaanden van 2016.
LC: Dat is altijd lastig aan te geven. We hopen dat dit het resultaat is van al het werk wat we in de site en in marketing stoppen. We weten wel dat we in 2016 veel geïnvesteerd hebben om onze positie in Google verder te verbeteren. Daarbij wordt Leadingcourses.com door Google ook steeds vaker getoond in de ‘quick summary’ (zie foto hieronder, oranje cirkel) naast de normale zoekresultaten. Blijkbaar ziet Google ons als een betrouwbare reviewbron.

Kromme Rijn in Google
Kromme Rijn in Google – quick summary

Maar ook, alles op internet hangt met elkaar samen. Dus, als we meer beoordelingen krijgen (in verschillende talen), dan komt er steeds meer unieke content op onze site die Google (en andere zoekmachines) relevant vinden en waardoor ze dus nog vaker langskomen met hun spiders.
Toevoeging van Bjorn (tevens mede-oprichter): om een idee te geven hoe vaak een robot langskomt: per uur bezoekt de Google-bot 200.000 keer onze website om nieuwe content in te lezen.

Hoe lang duurt het voor een beoordeling is afgewaardeerd?
Oude beoordelingen zorgen ervoor dat je weinig schommelingen krijgt in de rating en als je iets verandert (baanmanagement, nieuwe holes, nieuw clubhuis) dan wil je daarvoor beloond worden met een beter cijfer. Nu gebeurt er heel weinig met je cijfer.

Verloop rating De Texelse
Verloop rating De Texelse

LC: wij waarderen alle reviews af na 1 jaar. Dus, oudere beoordelingen tellen echt veel minder mee. De Texelse heeft laten zien dat je wel degelijk je cijfer kunt verhogen als je investeert in je baan. Zij gingen van een 6.7 in 2013 naar een 8,2 in het jaar erop; dat is echt veel. Maar, dan moet je ook actief reviews werven zodat die meer gaan meetellen. Wij kunnen niet zomaar een lijn trekken na 2-3 jaar omdat het aantal reviews voor elke club anders is. Sommigen hebben er honderden, andere tientallen en sommigen zelfs maar een paar (vooral in exotische landen). Als wij oude beoordelingen in het geheel niet meer zouden meetellen, dan zouden wij het eerlijker vinden om de grens niet te baseren op jaartal maar op het aantal beoordelingen. Dus, stel dat die grens ligt op 300 beoordelingen (dus de laatste 300 beoordelingen tellen mee) dan ligt ook een deel van de verantwoordelijkheid bij de golfclub. Als je dan 300 beoordelingen genereert in 1 jaar, dan tellen alleen die beoordelingen mee (cijfer is dan zeer recent). Genereer je 300 reviews over een periode van 3 jaar, dan is de periode van beoordelingen die meetellen dus wat langer. Wij zullen dit idee serieus gaan overwegen.

Hoe vaak mag een bepaald persoon dezelfde baan beoordelen?
LC: In principe zo vaak als ze zelf willen. We laten wel alleen de laatst geschreven beoordeling zien, de rest klappen we in (maar zijn dus nog wel te lezen). Alleen de laatste beoordeling telt mee voor het cijfer van de club. Wel tellen de beoordelingen mee voor de status van deze bezoeker. Clubleden mogen overigens ook hun eigen baan beoordelen. Wij vinden het geen probleem als bezoekers gedurende het jaar dezelfde baan beoordelen, omdat de condities ook kunnen wisselen (en omdat we ook een filter hebben op seizoen).

Kun je uitleggen wat de verschillen zijn tussen de verschillende statussen op Leadingcourses.com?
LC: We kennen een aantal verschillende statussen voor onze leden. Iedere bezoeker start als ‘beginner’. Als iemand 1 beoordeling schrijft en zijn/haar gegevens invult dan wordt iemand ‘brons’. De volgende status is zilver en dan goud. De impact van een review van een gouden lid telt veel zwaarder mee dan die van een ‘beginner’. Vooral omdat wij de review van iemand die al heel veel banen heeft gespeeld en beoordeeld hoger inschatten dan van iemand die wij nog niet heel goed kennen en maar 1 beoordeling heeft geschreven. Hier vindt u nog meer informatie over de reputatie van de golfer. Gouden leden hebben over het algemeen meer dan 75 beoordelingen geschreven. 

Wat heeft het voor zin als er meer dan honderden beoordelingen zijn?
LC: niemand leest inderdaad alle beoordelingen. Het is fijn dat we inmiddels dit luxe probleem hebben. Vandaar dat we – als een club meer dan 10 beoordelingen hebben – filters tonen. Zo kan een golfer snel een subselectie maken die voor hem of haar relevant is. Dus iemand met een handicap 8 kan bijvoorbeeld alleen reviews laten zien van reviewers die een handicap lager hebben dan 10. Maar je kunt ook alleen reviews selecteren die in 2017 zijn gegeven enzovoort.

Zorgt een betaald account voor een hogere rating en levert dit ook meer op?
LC: Nee, dat is niet persé zo. Wel is het zo dat alles wat je aandacht geeft, bloeit. Dus, als je actief bezig bent met Leadingcourses.com en golfers actief vraagt om hun ervaringen te delen, dan ervaren mensen dat als prettig en denken ze dat je betrokken bent. Want, blijkbaar wil de club zich verbeteren en luistert ze ook naar de feedback van klanten. Hierdoor krijgen ze meer reviews, zijn de reviewcijfers ook vaak wat hoger en komen ze dus ook hoger in de rankings. Daarbij krijg je sowieso meer aandacht (lees: je wordt getoond op meer posities) als betaalde klant. Zie hieronder bijvoorbeeld de stijging in bezoek bij een klant van ons in Spanje (klant geworden in oktober 2016).

Stijging in bezoek bij betaalde klant
Stijging in bezoek bij betaalde klant in Spanje

Dit wil overigens niet zeggen dat de stijging bij elke klant zo groot is. Als een klant actief aan de slag gaat, dan is dit dus wel degelijk mogelijk.
PS: We zien wel dat gastvrijheid ervoor zorgt dat je zo 0,5 hoger kunt scoren. Voor gratis tips, check onze blogpost daarover.

Gouden leden, zijn dat nu traditionele clubspelers?
Hebben deze gouden leden wel een goed inzicht in wat tegenwoordig belangrijk is?
LC: Zover wij ze kennen zijn gouden leden geen traditionele clubspelers. Ook zij zijn een redelijke doorsnede van de ‘gewone golfer’. Uiteraard zijn er wel gouden leden die ook lid zijn van een bepaalde golfbaan en daar vaak spelen. De impact van ‘gouden leden’ moeten we overigens niet overdrijven, zij zijn slechts het topje van de piramide. In totaal zijn het er nu minder dan 90. Terwijl we duizenden en duizenden zilveren, bronzen en beginner-leden hebben. 

Qua statistieken (trends) zou ik graag meer diepgang per onderdeel willen.
Nu moet ik soms uitleggen waarom de trend de enige dag negatief is en de andere dag positief.
LC: De trends worden vastgesteld op basis van de laatste 5 beoordelingen. Dat leek ons ooit een goede beslissing. Nu we veel meer beoordelingen hebben zouden we daar eens naar kunnen kijken. We zouden ook een korte, middellange en lange termijn trend kunnen laten zien. Goed punt, we gaan dit intern bespreken en komen hier op terug.

Telt de zwaarte van de verschillende beoordelingsonderdelen allemaal even zwaar?
LC: Nee. De algemene indruk van een club (eigenlijk locatie) telt zwaar mee, evenals het cijfer voor de golfbaan of banen. De rest telt veel minder zwaar mee.

Kun je een trend laten zien per onderdeel van een club (gastvrijheid etc.)?
LC: op dit moment tonen we dat niet, maar dat zou natuurlijk wel kunnen. Als daar behoefte aan is, dan kunnen we dit zeker overwegen. Ook voor een bezoeker is het (nog) niet mogelijk om te filteren/zoeken op golfbanen die heel gastvrij zijn. Dit is wel iets wat we op termijn willen toevoegen. 

Wij [De Kroonprins] gaan een par-3 baan aanleggen. Kan die ook apart beoordeeld worden?
LC: Golfers kunnen die inderdaad apart beoordelen. We tonen nog niet heel duidelijk de cijfers per baan of per lus, maar die gegevens hebben we wel. Zie hieronder een voorbeeld van de lussen van de Kennemer (oranje cirkel). We willen in de nabije toekomst dit wel duidelijker weergeven, want veel mensen kijken hier nu overheen.

Kennemer - review per lus
De Kennemer – review per lus

Als we een beoordeling ontvangen, zie ik geen knop in de mail om de beoordeling te bekijken…
LC: In de mail staat wel een knop, maar wellicht is de tekst in die knop niet wat je wilt doen. Er staat nu namelijk ‘Ja, ik wil reageren’ maar als je geen betaald account hebt, dan kan dat niet. En soms wil je helemaal niet direct reageren, maar gewoon de beoordeling lezen. We begrijpen nu dat onder de knop een normaal linkje moet staan met ‘lees deze beoordeling’ of iets dergelijks. Dank hiervoor, gaan we aanpassen!
Meerdere golfbanen gaven aan met hetzelfde probleem te worstelen. Peter Hemmen van Zwolle geeft aan dat reageren belangrijk is en dat hij dat altijd persoonlijk doet en geen standaard reactie schrijft.

Op jullie visitekaartjes staat dat golfers elke maand iets kunnen winnen, maar wat is dat dan?
LC: Elke maand geven we mooie golfprijzen weg. Deze prijzen kun je altijd terugvinden op onze actie-pagina. Deze maand is een Nike cart bag te winnen. En de winnaars zetten we altijd op onze winnaars-pagina. Overigens kun je als golfclub ook zelf prijzen weggeven (bijv. een kop koffie of een greenfee). Wij hebben een hele handige tool – namelijk de tombola – waarmee je heel eenvoudig een aantal winnaars voor een bepaalde periode kunt selecteren. Dit gaat allemaal automatisch en je kunt ze dan ook direct een berichtje sturen.

Waarom zie ik niet alle beoordelingen op volgorde?
LC: We tonen alle beoordelingen op ‘speeldatum’. Als die niet is ingevuld dan sorteren we op plaatsingsdatum van de beoordeling. Ook tonen we altijd eerst de beoordelingen op taal. Dus, op de Nederlandse site tonen we altijd eerste de meest recente Nederlandse beoordelingen. Het kan dus voorkomen dat een meer recentere Engelse beoordeling niet bovenaan staat. In het Partner Extranet staan alle reviews gesorteerd op binnenkomst (dus schrijfdatum).

Kunnen we er voor zorgen dat de initiële starttijd email naar meer dan 1 e-mail adres kan worden gestuurd?
LC: op dit moment kan dat niet. We sturen het eerste verzoek naar het e-mail adres dat is ingevuld bij ‘e-mail adres starttijdverzoeken’. Ook om problemen te voorkomen (dus dat meerdere personen tegelijkertijd gaan reageren). Als er niet gereageerd wordt, dan versturen we een herinneringsmail naar alle ons bekende (en werkende) e-mailadressen. Ter info: we houden nu al wel bij hoelang een club erover doet om een aanvraag te beantwoorden. We zullen daar – net als bijv. Facebook en Homeaway – wel iets mee gaan doen. Bijvoorbeeld door te vermelden dat een bepaalde club altijd snel reageert (responstijd).

Kan ik een video ook direct tonen op mijn profielpagina?
LC: op dit moment niet, maar we zien wel dat video steeds belangrijker wordt. Dus dat we hier iets mee moeten doen is wel duidelijk. Tot die tijd is de video uiteraard wel te zien via de foto-gallerij en tonen we een video-icoon op de profielfoto in de ranglijsten.

Sommige berichten in Partner Extranet blijven dikgedrukt, ofwel ik moet er iets mee. Maar soms zijn ze afgehandeld. Hoe verwijder ik die?
LC: Dit is inderdaad niet fijn. We zullen dit intern bespreken. Op dit moment verdwijnen ze automatisch na 6 maanden, maar we begrijpen dat je sommige berichten zou willen archiveren.

Deel 3: Partner Extranet uitleg
Aan het eind heeft Brianne Hanson alle verschillen tussen elk pakket nog eens uitgelegd. Verder zijn een aantal specifieke functies aan bod gekomen, zoals: kunnen reageren op beoordelingen, de tombola (meer beoordelingen), tekstadvertenties, statistieken, het toevoegen van foto’s en video’s en aanvullen/invullen van correcte club/baan informatie.

Als er nog vragen of opmerkingen zijn, dan horen we het graag. En nogmaals, we gaan nog meerdere feedbacksessies door heel Nederland houden, dus laat ons weten als u daar bij wilt zijn.

Dank voor jullie komst en voor al jullie input. Gezamenlijk kunnen we ervoor zorgen dat de golfbranche gezond is en blijft! Wij doen er in ieder geval alles aan om goed ingelichte golfers jullie kant op te sturen!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here